Cerintele si caracteristicile lubrifiantilor

image 1

Pentru lubrifianti, principalele cerinte se refera la:
Mentinerea separata a suprafetelor in toate regimurile de sarcini, temperaturi si viteze, reducand astfel frecarile si uzurile;
Asigurarea racirii removing the heat produced by friction or from external sources;
Protejarea suprafetelor pentru a garanta un comportament constant pe intreaga durata de viata estimata;
Protect surfaces impotriva atacului produselor agresive formate in timpul utilizarii;

 • Capacitate de curatare si retinere a reziduurilor,*care se pot forma in timpul utilizarii, pentru a le putea indeparta.
 • Proprietatile lubrifiantilor:

  Principalele proprietati ale lubrifiantilor, indicate de obicei in specificatiile tehnice ale produsulelor, sunt:

  • Viscozitatea
  • Indicele de viscozitate
  • Punctul de curgere
  • Punctul de inflamabilitate

  Viscozitatea
  Viscozitatea descrie comportamentul de curgere al fluidului. Viscozitatea uleiurilor lubrifiante scade cu cresterea temperaturii, drept pentru care este masurata la o temperatura stabilita (de exemplu, 40°C).
Viscozitatea unui lubrifiant determina grosimea peliculei de ulei dintre suprafetele metalice in miscare reciproca. Unitatile de masura cel mai des utilizate pentru viscozitatea cinematica sunt: centistokes (cSt), sau mm2/s (1 mm2/s = 1 cSt).
  The viscosity of a lubricant determines the thickness of the layer of oil between metallic surfaces in reciprocal movement. The most widely used unit of measurement of viscosity is the centistoke (cSt).

  Indicele de vascozitate
  
Indicele de vascozitate este caracteristica ce indica modul de variatie, functie de temperatura, a vascozitatii uleiurilor lubrifiante. Cu cat este mai mare indicele de vascozitate, cu atat mai mica va fi variatia vascozitatii la modificarea temperaturii.
  In consecinta, daca se compara doi lubrifianti cu aceeasi viscozitate la temperatura de 40°C, cel care are un indice de viscozitate mai mare va garanta:
  * o pornire mai buna a motorului la temperaturi scazute (o mai redusa frecare interna);

 • stabilitate mai ridicata a peliculei de lubrifiant la temperaturi ridicate.
 • Clasificari viscozimetrice
  Exista o serie de sisteme de clasificare viscozimetrica care indica, de obicei printr-un numar, un domeniu de viscozitate mai mult sau mai putin limitat.
Scopul este acela de a furniza, impreuna cu indicele de vascozitate, o indicatie rapida pentru alegerea celui mai potrivit lubrifiant pentru o utilizare specifica.

  Gradele ISO VG*sunt folosite pe scara larga pentru clasificarea uleiurilor industriale. Fiecare grad indica un interval pentru viscozitati cinematice masurate la 40°C.

  *Gradele SAE sunt utilizate in domeniul uleiurilor pentru motoare si a uleiurilor pentru angrenaje.

  Punctul de curgere
  Punctul de curgere este definit ca reperul de temperatura minima la care un lubrifiant continua sa curga. La o temperatura sub punctul de curgere, uleiul are tendinta de ingrosare si de incetare a curgerii libere.

  Punctul de inflamabilitate
  Punctul de inflamabilitate reprezinta temperatura minima la care devine inflamabil amestecul ulei-vapori-aer. Se determina prin incalzirea progresiva a amestecului ulei-vapori-aer in recipiente standardizate, de laborator, pana cand amestecul se aprinde.

  Aviz juridic    Politica de confidentialitate