Clasificarea uleiurilor de motor

image 1

Lubrifiantii trebuie sa garanteze un nivel calitativ minim in functie de utilizare si sa posede o valoare specifica de ”performanta” care poate fi verificata si determinata atat prin incercari in laborator, cat si in conditii de utilizare practica pe o flota auto.

Clasificarea in functie de performanta este adesea stabilita de organisme internationale care elaboreaza, publica si actualizeaza periodic asa-numitele ”specificatii” pe baza cerintelor de lubrifiere de pe piata si in conformitate cu evolutia tehnologiei in constructia motoarelor. In multe din cazuri, constructorii de vehicule si/sau motoare sau forurile nationale (Armata, Marina, etc.) isi stabilesc propriile specificatii.

Asociatii internationale de renume (API, ACEA, ILSAC, etc) au alcatuit clasificari pe baza performantelor care sunt integrate cu acelea furnizate de marii constructori de autovehicule, constructori care, la randul lor isi definesc propriile specificatii.

Clasificarea adoptata in SUA, emisa de Institutul American al Petrolului (American Petroleum Institute) este structurata in doua grupe: "S" pentru motoarele pe benzina si "C" pentru motoarele diesel. Aceste litere sunt urmate de o alta litera care indica nivelul de performanta al lubrifiantului (de exemplu, SJ).
In Europa, Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) care strange laolalta producatori importanti de automobile din Europa, a stabilit urmatoarele categorii si utilizari pentru uleiuri de motor: "A" pentru motoarele pe benzina, "B" pentru motoarele diesel si “E” pentru motoarele autovehiculelor comerciale. O alta categorie, “C”, se foloseste pentru motoarele dotate cu tehnologie Low SAPS sau compatibile cu filtrele de particule diesel.

In general, specificatiile privind performantele lubrifiantilor tind sa garanteze din ce in ce mai mult:

  • Schimburi de ulei mai rare -> tendinta de a utiliza baze sintetice
  • Un grad de frecare mai mic al pieselor aflate in miscare -> vascozitate redusa
  • Reducerea componentilor care formeaza cenusa prin ardere
  • Aviz juridic    Politica de confidentialitate